En informasjonsteknologisk revolusjon har de siste 25 årene vokst frem fra kapitalismens indre. ”Årets Piketty”, Paul Mason, mener at den nå tilbyr oss en ny vei ut av kapitalismens tidsalder. Ifølge hans motstandere er dette en utvei som hverken finnes eller behøves. Hvem har rett?

En kveld på byen er over. Du åpner en app, trykker på en knapp og ser en blinkende rød pil nærme seg på kartet. Etter fem minutter kommer bilen som skal kjøre deg hjem. Appen forteller både deg og sjåføren korteste reisevei og hva du skal betale. Ingen forhandling, ingen usikkerhet. Når telefonens GPS registrerer at du er fremme på oppgitt adresse, overføres penger automatisk fra din konto til sjåførens. Du er hjemme, raskere og billigere enn kollegaen din som stilte seg i taxikø. Sjåføren har tjent penger, og kan selv velge om arbeidsdagen er over. Hun er nemlig ikke ansatt noen steder – og Uber er ikke et taxiselskap. Selskapet eier ingen biler og har ikke ansatte sjåfører.

Uber er et teknologiselskap som tilbyr en digital plattform for utveksling av informasjon mellom folk som trenger og folk som tilbyr skyss. Flere millioner Uber-turer kjøres hver dag. Disse turene ødelegger det tradisjonelle taximarkedet i 58 land, også Norge.