…… Dermed var et lite hi-fi eventyr i emning. Rega platespillere ble raskt anerkjent som meget gode spillere, i en prisklasse de fleste kunne leve med. De enkle spillerne skjulte det faktum at teknologien etter hvert ble temmelig avansert. Særlig var Regas tonearmer vel ansett. Så mye faktisk, at andre produsenter begynte å bruke Rega-armer på sine platespillere.

Håndtrimmet perfeksjon
40 år senere er status at Rega fremdeles lager platespillere. Vinylplater har fått en sterk renessanse, og i hjemlandet England har man solgt over en halv million LP-er, siste år. Da er det naturlig at det også er en etterspørsel etter platespillere. Hvilket det nok også blir her. For Regas 40-år skal ikke gå upåaktet hen, og de har selvsagt laget en jubileumspiller. Rega RP40. Den er laget i samme ånd som de originale Planet og Planar-spillerne, og er basert på den meget velprøvde Rega RP3, som koster 6.500 kr med pickup. Derfor er det intet mindre enn oppsiktsvekkende at jubileumsmodellen bare koster 1.000 kr mer.

For den leveres med en hvit jubileumsutgave av Rega Elys2 – Elys40, en finfin pickup (MM) som kler Regas RB303 arm meget godt. Armen har fått en balansevekt i stål, og spilleren har også aluminiumsføtter på undersiden.

Men i tillegg leveres den med Regas separate TT PSU strømforsyning. Som attpåtil er spesialtilpasset motoren i spilleren, og derfor justert for hånd. Akkurat som Rega gjør på sine dyreste spillere, RP8 og RP9.

Røde detaljer og en diskret plassert logo, forteller at dette er en spesiell platespiller hvor djevelen ligger i detaljene.

Små kosmetiske endringer består av en rød filtmatte, jubileumslogo på spiller og strømforsyning – og en ny rød drivrem i silikon. Som er laget slik at den har uniform diameter for å redusere flutter under avspilling.

 

Stort og fyldig lydbilde
Rega RP40 kan godt ses på som en hot rod-et RP3. Som også kan oppgraderes med en separat TT PSU strømforsyning. Med separat strømforsyning følger ikke bare elektronisk hastighetsbryter, men også mer stabil rotasjonshastighet. Med mindre wow og flutter, altså sakte og raske hastighetsendringer. Slike som man hører ekstremt godt på en klavertone som klinger sakte ut. Det merker man ikke på RP40. Den er en klippe av stabilitet. Selv bassen som ofte kritiseres på Rega-spillere, for å ha begrenset rekkevidde i de aller laveste oktaver, opplever jeg som stram og kontrollert. Men også med Regas varemerke: Tempo og rytme. Det oppveier langt på vei at det ikke er like mye å hente fra pipeorglers aller laveste frekvenser, i RP40-spilleren.

Separat strømforsyning følger med, og ja, den spiller bedre med denne.

Da behøver man blant annet en bedre pickup, og all erfaring med Regas armer, viser at de kan brukes med et bredt utvalg pickuper, nesten uansett prisklasse og type. Det er derfor fullt mulig å få enda mer ut av RP40, med en dyrere pickup.

Spilleren har et uvanlig tilgivende lynne. Man kan legge hva det skal være på tallerkenen, fra Beethoven til Bieber, og man sitter uansett igjen med et stort og fyldig lydbilde. Den har nesten eksakt samme gnistrende dynamiske kontrast som den 4.000 kr dyrere RP6. Som de fleste Rega-spillere klarer den å få dårlige innspillinger til å lyde bedre.

Men virkelig bra blir det på innspillinger med god lyd. Som Still Live med Keith Jarrett trio. Hvor små detaljer er en høyst hørbar del av det åpne lydbildet, og hvor kontrabassen til Gary Peacock driver lydbildet fremover med total rytmisk kontroll. Plateselskapet 2L Living-innspilling med Jan Gunnar Hoff har et enda klarere, og mer detaljert lydbilde. Det samme har en japansk pressing av Dire Straits Love Over Gold, hvor jeg føler at detaljrikdommen i lydbildet kommer utmerket frem i det åpne og fyldige lydbildet.

Hvis jeg skal ønske meg noe, er det litt luftigere diskant. Balansen i lydbildet er varm, med mye rom og herlige klangnyanser, men gjengivelsen av symbaler og kvinnevokaler kan vinne på en mer utstrakt diskant. Stereoperspektivet er ikke like fjellstøtt som på Regas RP8, men i det store og hele får man 95 prosent av ytelsen til RP6, for 4.000 kr mindre. Det er et røverkjøp!

Løp og kjøp!
Jeg kan ikke komme på et bedre platespillerkjøp i denne prisklassen. Faktisk kan jeg ikke komme på et bedre platespillerkjøp. Punktum. Regas jubileumsspiller er en sjelden sjanse til å skaffe seg analog lyd i toppklassen, til en pris som hører til i mellomklassen. Den spiller med større dynamisk kontrast enn en RP3, og leverer et lydbilde som minner om mye dyrere spillere vi har testet. Hvis det skal bli bedre enn dette, kommer det garantert til å koste mer.

rp40anniversaryinfojune13-page-0_zps5259498e

Rega RP40 Anniversary Edition

RP40 er Regas 40-års jubileumsmodell og gir utrolig god valuta for pengene.Spilleren er bygget på samme lest som RP3, men med elementer hentet fra RP6 og Regas superspiller; Naiad, som lanseres senere i år. Blant høydepunktene finner vi:

 • Spesiallaget hvit Elys40 pick up målt til Exact-nivå
 • Drivrem av silikon hentet fra Naiad
 • Ekstern motorstyring, håndkalibrert til hver enkelt spiller for et minimum av vibrasjoner
 • Motvekt i rustfritt stål

RP-40 er kun tilgjengelig i et begrenset opplag, og vil kun selges i 2013 for å markere Regas 40-års jubileum og firmaets posisjon som verdens ledende platespillerprodusent. Leveres i unik utførelse med titanfarget plinth, stålfargede avstivninger og føtter samt rød antistatisk matte.
Regas jubileumsspillere har altid gitt unikt mye for pengene. RP40 er et virkelig godt kjøp og en spiller det vil være morsomt å ha om både ti og tyve år. Vår anbefaling er derfor; kjøp mens den er tilgjengelig, det er ti år til neste jubileum.

The Limited Edition Rega RP40 Turntable has been designed and engineered to achieve outstanding performance way beyond the expectations of a product at this price point.

Overview

To celebrate their 40th anniversary Rega are offering a limited edition turntable based on the multi award winning RP3. The RP40 Anniversary Edition will be available in very limited quantities supplied on a first come first served basis and will be exclusively available during 2013 only.

The RP40 comes supplied with a special edition white Elys40 cartridge, carefully tested to the highest achievable specification offering improved stereo imaging, balance and detail. A new Silicon drive belt exclusive to the RP40 is derived from Rega’s development work on their ultimate turntable, the $50,000 Naiad (expected later this year). These belts are manufactured on a new tool to guarantee a stable diameter over the full circumference of the belt offering improved speed stability whilst reducing flutter.

A custom TT-PSU is included which is hand tuned to each individual motor before fitting to the deck. (a level of fine tuning only found on the RP8 and previously the Planar 9 turntable). This will maximise the efficiency of the anti-vibration circuit whilst still offering the convenience of electronic speed change.

The RP40 is fitted with the hand assembled RB303 tonearm, precision main bearing and a low vibration low noise 24v motor assembly which is individually hand tuned to its circuit to further reduce vibration.

DB Technology (Double Brace Technology)

“Mass absorbs energy – lost energy equals lost music”! Rega has pioneered the use of lightweight rigid plinths. Clever use of lightweight particulate core with a highly rigid phenolic resin skin became the foundations of the high level of performance achieved by the now iconic Planar turntable range. The RP40 takes this design philosophy to the next level. A super lightweight plinth combined with a phenolic resin double brace mounted specifically where the increased rigidity is required (between the tonearm mounting and the main hub bearing) forms a structurally sound “stressed beam” assembly.

This rigid plinth design prevents energy absorption and unwanted resonances which will add unnatural distortions to the music. Equally, heavier mass can transfer more unwanted energy such as motor or bearing noise directly into the rotating record. The use of braces instead of the complete skin allows double thickness phenolic resin in these key areas while providing further weight reduction to the plinth which directly addresses the issue of mass absorption and unwanted energy transmission.

RB303 Tonearm – Making the best better

Designed using the latest 3D CAD & CAM technology the new RB303 is the culmination of more than 30 years of tonearm design experience. Due to advances in technology we have been able to fine tune the iconic RB300 tonearm design. Featuring a brand new tube with increased rigidity to the bearing housing, arm carrier and headshell coupled with intelligent redistribution of mass ensure this arm will exhibit fewer points of possible resonance. Extreme stability with almost friction free movement from the high precision bearing assemblies guarantee to gather more information from your vinyl than ever before.

 • Belt Drive Technology
 • Latest RB303 tonearm
 • Double brace technology
 • Light weight plinth design
 • Glass Platter
 • Felt Mat
 • Includes Acrylic Lid
 • 24v low noise low vibration hand tuned motor assembly
 • Custom matched TT-PSU
 • Exclusive Red Silicon drive belt and Red Mat
 • Exclusive Elys40 MM cartridge
 • Stainless steel balance weight
 • Aluminium foot trims and matching top brace
 • Custom Titanium Plinth
 • Designed & Made In England
 • Manufacturer’s Warranty: 3 Years. Full no-cost exchange for faulty unit within 30 days; thereafter repair/replacement but buyer responsible for return to Audio Trends or service agent. We will pay for return shipping costs for under warranty items. No Fault Found is charged at $40 plus freight.