Helse. Mobile selvtester kan både gjøre helsetjenestene bedre og redusere kostnader, ifølge ny rapport fra Teknologirådet.

Denne uken publiserer Teknologirådet, et statlig organ som gir råd til Stortinget, en rapport om mobile selvtester. Eller selvdiagnostisering, om du vil. Ordet klinger ikke så godt. Vi har alle hørt om folk som dør fordi de ikke går til legen. Men det kan høre fortiden til.

Bedre enn legen
Teknologirådets rapport er et perfekt eksempel på hvordan stadig nye bransjer og næringer opplever at deres gamle forretningsmodeller vakler og faller når den teknologiske utviklingen løper fra dem på mange områder samtidig. Sensorer er et av disse områdene. Små dingser som måler et eller annet, enten det er temperatur, bevegelse, lufttrykk eller noe annet av betydning. Sensorene er blitt mindre, mer nøyaktige og ikke minst billigere. Mobiltelefoner er et annet slikt område. I dag er en helt vanlig mobiltelefon en avansert maskin. Og så har plutselig de aller fleste av oss både en datamaskin og hauger av sensorer på oss døgnet rundt. Da kan fastlegen ta seg en bolle.

Les hele saken