Home IT1 Artikler IT1 Slik blir du en mester på Google-søk

Slik blir du en mester på Google-søk

BLI GOOGLE-EKSPERT: Selv om du har brukt søkemotoren mye fra før av, kan det godt hende du ikke kjenner til alle eksperttipsene fra Google Norge.FOTO: PIXABAY

Med disse triksene blir du en bedre og mer presis googler.

Du skriver bare inn det du lurer på i søkefeltet – og vipps så har svaret rett foran deg. Kan du i det hele tatt huske en dag da du IKKE søkte etter noe som helst på Google?

Men det hender jo også at man ikke finner nøyaktig det man leter etter. Det kan for eksempel være kronglete å finne tilbake til én spesiell artikkel eller video som du tilfeldigvis kom over, og noen ganger gir Google deg rett og slett for mange irrelevante resultater.

Smart har fått ekspertene i Google Norge til å dele sine aller beste søkeråd – både tips som gjør søkene dine mer presise samt interessante funksjoner du kan ha bruk for i hverdagen. For enda flere søketips kan du sjekke Googles tips og triks-side.

1. Begynn med det enkle

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Søk skal være enkelt. Begynn med å skrive inn et enkelt navn eller ord. Hvis du leter etter et sted eller et produkt på et bestemt sted, skriver du inn navnet sammen med stedsnavnet.

2. Søk med eksakt frase

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Leter du etter noe hvor du er sikker på hele eller deler av frasen kan du bruke anførselstegn for å avgrense resultatene.

3. Inkluder eller ignorer (-) ord i søket

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Du kan bruke minus-tegnet (-) for å angi bestemte ting du ikke vil se i søkeresultatene. Vil du lese om Rosenborg, men ikke fotballklubben, kan du søkerosenborg -rbk. Hvis du fortsatt vil ha resultater fra Trondheim og ikke fra Rosenborg slott i København kan du inkludere trondheim: rosenborg trondheim -rbk, eller ekskludere københavn: rosenborg -rbk -københavn.

4. Bruk * for manglende ord

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Om du husker en setning, men er usikker på et av ordene, kan du bruke anførselstegn rundt frasen og erstatte ordet som mangler med en stjerne. Da gjetter Google det manglende ordet, men vil fremdeles vise deg treff med alle ordene.

5. Søk innen et bestemt nettsted eller domene

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Mange nettsider lar deg søke i innholdet på nettsiden, men denne funksjonen fungerer ikke alltid optimalt. Skriv inn site: i søkefeltet på Google, etterfulgt av nettsidens domene og det du leter etter, så får du utelukkende opp treff som fører til denne nettsiden. Om du ønsker å avgrense et søk til bare norske sider kan du taste inn site:no i søkefeltet.

Er du student? Disse enkle grepene kan gjøre deg mer produktiv

6. Søk etter filtype

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Leter du etter dokumenter som er publisert i et spesifikt format, for eksempel som et regneark eller en presentasjon, kan du avgrense til kun disse dokumenttypene. Søk etter spesifikke filtyper som .pdf, .ppt eller .xls, ved å legge til filetype: og filforkortelsen på tre tegn.

7. Regn om valuta

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Søkefeltet kan brukes til langt mer enn å finne sider med relevant informasjon. Du kan få svar på mye av det vi lurer på i hverdagen rett i resultatlisten.

Enten du er på reise eller sjekker priser på nett kan du bruke søkefeltet til å regne om all verdens valutaer med oppdaterte valutakurser. Skriv for eksempel 100 USD in NOK for å regne om fra amerikanske dollar til norske kroner.

8. Konverter ulike måleenheter

SKJERMDUMP: WWW.GOOGLE.NO

Det finnes mange ulike måleenheter, og sjansen er god for at du kan få det regnet om rett fra søkefeltet. Prøv for eksempel 70 miles in km.