Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Europa kler av muslimer. Forbudene sprer seg til stadig flere land.

Europa kler av muslimer. Forbudene sprer seg til stadig flere land.

Ni europeiske land kan snart ha forbud mot burka og niqab. Ekspert venter enda flere restriksjoner på muslimers klesdrakt og levemåte.

– Altså, jeg ville aldri brukt burkini selv. Jeg synes de er fryktelig stygge, men folk må få gå med det de vil, sier Hajar (25).

hifakHun står bak disken i en butikk ved togstasjonen Gare du Nord i Brussel. Hajar har på seg joggesko, olabukse, genser og hijab.

– Debatten om burkini er helt latterlig. Folk sover på gaten rett her ute, i søppel, men det bryr ingen seg om. Det viser bare at politikerne ikke har noe å gjøre, sier hun.

Butikkene i Rue de Brabant selger alt fra tradisjonelle festklær og slør til falske fotballdrakter og glorete plastaktige Disney-effekter. Ingen av dem vi snakker med, har burkinier i sortimentet.

– Det er ikke noe marked for det. Jeg hadde ikke hørt om burkini en gang før inntil nylig, jeg tror folk kjøper det på nett, sier en butikkeier som kaller seg Hassan (44).

Forbudet mot burkini spredte seg som ild i tørt gress i Frankrike etterterrorangrepet mot Nice i juli. I løpet av noen uker var det innført i 30 franske byer.