De største internettselskapene er i ferd med å få en global makt verden aldri har sett maken til.

En ny global supermakt bygger seg opp i Silicon Valley  på vestkysten av USA. – Dersom de vil, kan de sørge for at Clinton vinner valget.

I nesten 45 år har bildet vært et grotesk eksempel på USAs brutale bruk av militærmakt: Ni år gamle Kim Phuc som løper gråtende fra napalmbombene er det mest ikoniske fotoet fra Vietnamkrigen.

I løpet av de siste to ukene har bildet på nytt blitt et eksempel på amerikansk maktovertramp. Denne gangen er det imidlertid ikke Pentagon raseriet har rettet seg mot, men Facebooks hovedkvarter i Silicon Valley.

I en dal nord i California vokser det frem en ny amerikansk supermakt med potensial til å bli mer omfattende enn vi noen gang har sett: ikke en makt bestående av kuler og bomber, men av algoritmer og digitale plattformer – en makt som omfatter alle nivåer av menneskelig aktivitet, fra vår intimsone med venner og familie til global økonomi og storpolitikk.

Verdens 20 største internettselskaper