Crash er et usminket storbydrama og en provoserende skildring av rasediskriminering i dagens Amerika. Vi møter blant annet en persisk butikkeier og hans familie, to politietterforskere som også er elskere, en afroamerikansk tv-regissør og hans kone, en meksikansk låsesmed, to biltyver, to politimenn og et middelaldrende koreansk par. Alle bor i LA. I løpet av de neste 36 timene skal deres veier krysses.

«Crash» er i nærheten av noe vesentlig både som underholdning, fagstoff og kunst. Hvis skuespillerne hadde vært ekte i rollene, ville filmillusjonen krøpet helt inn i oss. For det er mye i filmen som minner sterkt om amerikansk virkelighet. Det virker reflektert og nærmest dokumentert i denne filmen. Og det er vondt.

Vi er i et mørk-kulørt krim-univers. Derfra ser vi dypt ned i Los Angeles sjel. Våpensamfunnet. Klassesamfunnet. Det sorte, hvite, gule. Det kristne og jødiske og muslimske. Gud og makt og avmakt. Vold. Menneskehandel. Frykt. Mistro. Drap. Tilstander og typer er kjedet sammen og preger hverandre, provoserer og utløser. «Crash»

Kjeden av hendelser begynner i en nattlig politisjekk. Det kan se ut som om bilføreren får munnsex under kjøring. Slikt gir en rasistisk politimann overtak og påskudd til fingerferdig kroppsvisitasjon av den sorte, kvinnelige passasjeren. Fornedring av en eller to, gjør noe med mange…….


 Oppgaver:

  1.  Hvem er de ulike personene i filmen?
  2. Hvilke lovbrudd blir begått i filmen? Er disse lovbruddene eksempler på tradisjonell eller ny kriminalitet?
  3. Hvilke forklaringer gir filmen på hvorfor gjerningsmennene begår disse kriminelle handlingene?
  4. Hva forteller filmen om sosialisering?
  5. Hva forteller filmen om fordommer og hverdagsrasisme?
  6. Hvordan vil du forklare det som skjer med den unge politibetjenten?
  7. Hvem er helter, og hvem er skurker i denne filmen?
  8. Hva tenker du etter å ha sett denne filmen, og hva tror du at regissøren har ønsket å få fram?