Jenter må leve ærbare liv fra de er ganske små. Jeg håper at årets kvinnedagsmarkering får det til å single i både glasstak og glassvegger, skriver Hadia Tajik i en kronikk i Aftenposten.

Tajik viser til at innvandrerjenter som ikke deltar på sentrale fellesarenaer går glipp av viktig kunnskap, bygger ikke opp evnen til sosiale forhandlinger og lærer heller ikke å sette selvstendige sosiale og seksuelle grenser.

– Fordi far, mor eller søsken alltid setter grensene for dem, og grensen er totalavholds. De trener ikke opp evnen til å ta store beslutninger for sitt liv, for ved de store veivalgene deres: utdanning, karrière, ekteskap, legger familien velmenende, men sterke føringer. Ser du glassveggen de lever bak?

Bunnløs ensomhet kan bli konsekvensen, skriver Tajik videre.

– En som gjennom oppveksten ikke har fått brynt seg på å ta selvstendige beslutninger står plutselig der i et offentlig botilbud og skal styre sin egen hverdag. Sette grenser for gutter og alkohol. Å lære å «eie» seg selv i voksen alder, når du aldri har gjort det som ungdom, er en vanskelig oppgave.

Samfunnet må «bry seg»
Ifølge Tajik er ære en slags valuta for mange innvandrerfamilier.

– Kommer foreldrene dine fra en kultur der storfamilien står sterkt, bærer du hele familiens omdømme på dine skuldre. Særlig hvis du er jente. Mye av den sosiale kontrollen i slike kulturer handler om seksuell kontroll. Ærbarheten er ofte synonymt med det å være «ren», ubesudlet av andres blikk eller kropp.

Ap-politikeren mener riktig medisin ligger i samfunnets engasjement.

– Hvis ikke, reduserer vi mulighetene deres til å lykkes i samfunnet vårt – til å virkelig mestre det norske ved Norge, til å lede, til å ta plass og ansvar på samme måte som vi har som mål at andre jenter skal kunne gjøre.

Klikk her for å lese hele innlegget.