Løsningen er sidelengs skalering, mener professor Thomas Hylland Eriksen.

– Jeg snakket med havnefogden om dugonger.

Dette er sosialantropologene slik vi liker dem, konkret, om noe vi ikke vet hva er, med et løfte om at noe vi kjenner til også vil bli belyst.

– Dugongene, dette er altså sjøkuer, var blitt borte fra havna og jeg spurte havnefogden om det bekymret ham. «Nei», sa havnefogden, «jeg har bodd her i førti år og det har aldri vært dugonger i havnebassenget i Gladstone.» Litt senere tok jeg en ferge og hva så jeg? Jo, en dugong inne i havna.

– Levde den?

– Ja. Den svømte rundt. Men mange dør, og det flyter av døde og syke skilpadder på grunn av utslippene, forteller professoren fra sitt feltarbeid i Gladstone, en industriby på østkysten av Australia, innenfor Great Barrier Reef.

– Det jeg ender med å skrive mest om derfra, er kampen om sannheten, dette vi snakker om i våre dager, hvor begreper som falske nyheter og alternative fakta plutselig er blitt kurante.