Home IT1 Artikler IT1 Telenor utfordres av Google og Facebook: – Det kommer andre som er...

Telenor utfordres av Google og Facebook: – Det kommer andre som er enda mer digitalt født enn oss

Når bilene skal snakke sammen, og farmor og fisk skal helsesjekkes digitalt, vil Telenors nye 5G-nett være helt nødvendig. Skandinavia-sjef Berit Svendsen mener selskapet må kjempe for å holde seg relevant.

 – Kundene våre etterspør mer og mer de samme tjenestene på tvers av landegrensene. De får aldri nok data, både i form av hastighet og kapasitet.

Etter en knapp måned som Skandinavia-sjef i Telenor er Berit Svendsen godt i gang med å prøve å finne muligheter for effektivisering og besparelser på tvers av Norge, Sverige og Danmark. De tre landene blir mer og mer som ett marked.

Nylig testet Telenor deres femte generasjons mobilnett (5G), som selskapet håper å lansere kommersielt i 2020. 5G gir en mye høyere fart på nettet, opptil 100 ganger fortere enn dagens mobilnett.

5G-teknologien vil ha stor betydning for at vi kan ta i bruk ny, revolusjonerende teknologi i samfunnet, ifølge Svendsen.

– Det er smarte byer med selvkjørende biler og ny velferdsteknologi det kommer til å dreie seg om fremover. Tingene må snakke sammen, og da trenger vi det nye 5G-nettet, sier Svendsen.

Selvkjørende biler og busser

Norge skal bruke nesten 1000 milliarder kroner på Nasjonal transportplan de neste 12 årene. Svendsen er bekymret for pengebruken.

– Brukes de pengene riktig ut fra en fremtid som vi beskriver nå? Vi må spørre oss selv om vi trenger firefelts motorveier, med selvkjørende biler og busser. Vi kommer ikke til å trenge parkeringsplasser i samme utstrekning i byen, for bilene kan jo kjøre seg selv og parkere hvor som helst.