Home IT1 Artikler IT1 Michal Kosinski: – Retten til et privatliv slik vi kjenner det, er...

Michal Kosinski: – Retten til et privatliv slik vi kjenner det, er definitivt over

Forsker Michal Kosinski har avdekket vanlige folks personlighet ved å studere deres Facebook-likes. Var det en lignende metode som påvirket Brexit og USA-valget?

Det siste halvåret har psykologiforskeren fra Stanford måttet svare på mange spørsmål om en lignende metode som hans egen kan ha hatt innflytelse på Brexit-avstemningen i Storbritannia og presidentvalget i USA.

– Det var ikke algoritmer som sørget for Brexit eller Trump-seieren. Det er syndebukk-tenkning, sier Kosinski til Aftenposten. På telefon fra Stanford University, California, hvor han jobber, er han en anelse oppgitt i stemmen over nok et spørsmål om koblingen til siste års sjokkvalg.

FAKTA: BIG DATA
Big data er en samlebetegnelse for analysemetoder som gjør at ekstremt komplekse data kan forstås.

I stedet for å dele velgere inn i store, grove grupper, brukes Big data og kraftige datamaskiner til å gi en stadig mer treffsikker analyse av hver enkelt person.

Kan brukes til å finne sterke sammenhenger som det i praksis er helt umulig for mennesker å finne, fordi sammenhengene først blir tydelige når enorme datamengder er ferdig analysert.