Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag 2017 så ut til å bli året da alt ville gå på...

2017 så ut til å bli året da alt ville gå på tverke for Europa. I stedet har det motsatte skjedd.

BRUSSEL (Aftenposten): Økonomien vokser, ytre høyre faller og mange nye prosjekter er på gang. Optimismen brer seg i Europa bare tolv måneder etter at alt så bekmørkt ut.

 – Da jeg kom hit for 17 år siden og sa jeg skulle lede en kampanje for å ta Storbritannia ut av EU, lo dere alle av meg. Vel, dere ler ikke nå, gjør dere?

Britenes nei-general Nigel Farage var i fyr og flamme da han talte til Europaparlamentet 28. juni i fjor. Han gjorde det åpne såret så stort han kunne, før han helte på en bøtte med salt.

– Dere lever i fornektelse – fornektelse over at dere har en valuta som feiler og i fornektelse over at Merkels flyktningpolitikk skaper splittelser både mellom land og innad i land. La meg komme med en spådom: Vi blir ikke det siste landet til å forlate EU, sa Farage.

Etter år med høy ledighet, svak vekst, flyktningkrise og en rekke terrorangrep var det var ikke så vanskelig for den britiske neisiden å tegne et bilde av EU som ektefellen fra helvete.

Resultatet av folkeavstemningen sendte nye sjokkbølger gjennom kontinentet. Det ble spekulert i om det var starten på slutten for EU.