Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Midt i høysesongen har strømmen av migranter til Europa bråstoppet. Politikerne puster...

Midt i høysesongen har strømmen av migranter til Europa bråstoppet. Politikerne puster lettet ut.

BRUSSEL (Aftenposten): En ny væpnet gruppe i Libya har bidratt til å stagge trafikken over Middelhavet, ifølge Reuters og lokale medier.

250. Det er det daglige tallet på migranter som i snitt har kommet sjøveien til Europa så langt i august.

Til sammenligning kom det i snitt 930 pr. dag i juni. I oktober 2015, da migrantkrisen var på sitt mest intense, ankom 7150 migranter daglig.

– Du kan høre politikere i Italia og ellers i Europa puste lettet ut. Timingen på dette kunne knapt vært bedre. Folk gjør det de kan for å ta sin del av æren, sier Elizabeth Collett, direktør i tenketanken Migration Policy Institute Europe.

Etter at EU-landene klarte å stenge ruten fra Tyrkia til Hellas våren 2016, er det mellom Libya og Italia at det har vært desidert mest trafikk. Tidligere i sommer lå tallet på ankomster betydelig over fjoråret på denne ruten. Det så ut til å bli et rekordår.

– Det går mot valg både i Tyskland og Italia, selv et lite hopp i ankomsttallene kunne skapt panikk hos politikerne, sier Collett.

Fra midten av juli snudde imidlertid bildet brått: I år kom det 11.461 migranter til Italia i juli – mot 23.552 samme måned i fjor. I august ligger nedgangen an til å bli enda mye større i forhold til 2016.