Robert Mugabes triste sorti står i skarp kontrast til hans strålende entré for snart 40 års siden. Mannen som ledet frigjøringen av en nasjon ble en mester i å knuse all opposisjon.

Fra å være symbolet for det nye frie Afrika ble Mugabe den fremste eksponent for autoritære afrikanske herskere som klamrer seg til makten, koste hva det koste vil.

Det kan fungere en stund, hvis man ikke skyr noen midler. Mugabe er 93 år, har styrt Zimbabwe uavbrutt siden 1980 og er verdens eldste statsleder. Landets førstedame, Grace Mugabe, er 40 år yngre enn presidenten. Veien var blitt ryddet for at hun skulle etterfølge ham, inntil de militære sperret den med sine panservogner.

Når politiske valg blir en farse, og opposisjon anses som forræderi, er det bare de væpnede grener som kan bringe forandring. Zimbabwes hær tok onsdag makten i landet for “å beskytte revolusjonen”. Presidenten skal være i husarrest og ubekreftede meldinger sier at Grace Mugabe har flyktet til Namibia.

Et ubesvart spørsmål er hvordan de militære vil bruke makten. De antas å støtte Emmerson Mnangagwa (75) som Mugabe ga sparken som visepresident 6. november. Som tidligere sikkerhets- og forsvarsminister står Mnangagwa sterkt i hærledelsen, men han tapte i første omgang maktkampen mot Grace Mugabe. Nå kan hæren kullkaste planen om et Mugabe-dynasti.

Les hele saken i VG


NRK urix