Kinas nye «sosial kreditt»-system skal overvåke borgerne og vurdere dem etter hvor pent de oppfører seg. En dårlig score kan straffe seg – i flere generasjoner.

Da Wang Fulei nylig gikk gjennom sikkerhetskontrollen idet han ankom storbyen Wuhan i det sentrale Kina, ble han raskt omringet av politiet. ID-kortet hans hadde utløst en alarm, og Wang ble arrestert før han ble sendt ut av byen igjen.

– Det har skjedd flere ganger tidligere, sier Wang, en menneskerettighetsaktivist fra Shandong-provinsen like sørøst for Beijing, til Aftenposten. Han legger til:

– Enten jeg sjekker inn på et hotell eller forsøker å reise med tog eller fly, dukker politiet ofte opp for å anholde meg.

Wang hadde reist til Wuhan for å følge rettssaken mot den kjente aktivisten Qin Yongmin, som ble arrestert i 2015 for å ha kritisert myndighetene. Han tror han vet hvorfor han ble arrestert før han rakk å komme seg ut fra togstasjonen.

– Jeg antar at jeg er blitt offer for det nye systemet for «sosial kreditt». Dermed blir jeg ikke bare overvåket, men jeg har også blitt oppsagt fra flere jobber uten annen grunn enn at jeg står oppført i systemet, sier han.


Life Inside China’s Total Surveillance State

12/19/2017 10:08AM
China has turned the northwestern region of Xinjiang into a vast experiment in domestic surveillance. WSJ investigated what life is like in a place where one’s every move can be monitored with cutting-edge technology. Video: Clément Bürge/WSJ; Image: DeepGlint