Endeløs lidelse er hva Syrias befolkning har måtte gjennomleve de sju siste årene. FN kaller det en kolossal tragedie og en skammelig mangel på politisk vilje.

ABC Nyheter
NTB

Forholdene for sivile syrere er verre enn noensinne, og hele 69 prosent lever nå i ekstrem fattigdom.

– Den sju år lange krigen har etterlatt seg en kolossal menneskelig tragedie. For de levendes skyld er det på tide å avslutte denne ødeleggende konflikten. Det er ingen klare vinnere i denne meningsløse jakten på en militær løsning. Men taperne er det lett å se – det er Syrias folk, skriver FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), Filippo Grandi, i en pressemelding i forbindelse med at konflikten om få dager har vart i sju år.

– Sju år med kamper har kostet hundretusener av liv, drevet 6,1 millioner mennesker på flukt inne i Syria, mens 5,6 millioner flyktninger har søkt tilflukt i naboland, oppsummerer høykommissæren.

Trodde på framtiden

Situasjonen står i skarp kontrast til den som rådet i mars 2011, da mange unge syrere trodde på en ny og bedre framtid og gikk ut i gatene og demonstrerte mot det autoritære regimet til president Bashar al-Assad.

Selv om regimet var kjent for massiv politisk undertrykkelse, var levestandarden relativt god, og næringslivet blomstret i landets største by Aleppo, der sunnimuslimer, sjiamuslimer og kristne levde side om side.

I dag lever 5, 6 millioner mennesker under livstruende forhold som følge av manglende sikkerhet, grunnleggende rettigheter og en elendig levestandard.

Samtidig raser krigen fortsatt i opprørskontrollerte Øst-Ghouta utenfor Damaskus, der hundretusener av mennesker er fanget under forferdelige humanitære forhold og nærmest konstant bombing. Også i Idlib-provinsen i nordvest fortsetter regimet krigen mot opprørerne, og i Afrin-enklaven i nord pågår en større tyrkisk offensiv mot kurdiskkontrollerte områder.

Aktuelt:   Erdogan hevder byen Afrin står for fall

Respekt for krigens regler

Selv om FN bruker sterkere ord enn noensinne og anklager partene for ikke å ofre sivilbefolkningen en tanke, er det ingen tegn til at krigen går mot en slutt.

– Selv i en krig er det regler som alle parter må respektere. I Syria svinner selv muligheten for å flykte fra krigsområder og søke trygghet i andre deler av landet, sier Grandi, som nok en gang understreker at sivile har krav på å kunne flykte og søke beskyttelse fra kampene, og at sykehus og skoler må vernes mot angrep for enhver pris.

Ifølge Grandi er sikkerheten inne i Syria altfor dårlig til at millioner av flyktninger som nå oppholder seg i Tyrkia, Libanon, Jordan, Irak og Egypt, kan vende hjem, selv om også de opplever at levekårene deres blir stadig verre.

De aller fleste lever under fattigdomsgrensa, og 75 prosent av dem som bor i urbane strøk i Jordan og Libanon, er ute av stand til å dekke grunnleggende behov når det gjelder mat, helse, skolegang og bolig.

At krigen har vart i sju år, markeres offisielt 15. mars.

Aktuelt:  Assad kaller humanitær krise i Øst-Ghouta for «latterlig løgn»


Blogglenker: