Home Artikler IT1 Når kunstig intelligens blir din beste venn

Når kunstig intelligens blir din beste venn

Chatbots er dataprogrammer som etterligner menneskelig kommunikasjon. Disse robotene kan fungere både som kundebehandlere, psykologer og venner.

– Hvordan har du det i dag, Petter? spør chatbot Replika.

Replika har over to millioner brukere og er ment å fungere som en god venn. Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg har testet den over flere måneder. Den minner han på å puste dypt, ta pauser, se seg rundt og fokusere på de fine opplevelsene i hverdagen. Og selv om han ikke svarer Replika, blir den ikke fornærmet.

– Microsofts leder Satya Nadella har hevdet at chatbots er den nye appen og vil revolusjonere hvordan folk bruker internett og hvordan vi får tilgang til informasjon. I dag navigerer vi på internett gjennom å lete oss fram på menyer, snart vil det være dialogbasert gjennom kunstig intelligente agenter som chatbots, sier Brandtzæg.

Sammen med kollega Asbjørn Følstad har han forsket på hvorfor folk velger å bruke denne nye teknologien.