Vesten har lagt igjen milliarder, men det er noen andre som vinner propagandakrigen på Balkan.

Ana (30) bøyer seg ned og kysser ikonet i krypten under St. Sava-kirken i Beograd. Gullet skinner mot henne og mannen Milos (30) fra vegger og tak. Nikolai 2, den russiske tsaren som støttet Serbia i første verdenskrig, er en av dem som titter ned.

Det er bare noen uker siden den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov var i den uferdige kirken for å innvie en gigantisk mosaikk oljeselskapet Gazprom har finansiert. – Det er vi glade for. Det viser at vi er det samme folket, sier Milos.

At EU-land og EU, som Serbia har søkt medlemskap i, legger igjen langt mer penger i landet, både som investeringer og hjelp, bryr de seg lite om. De snakker heller om det som skjedde da Ana og Milos var 11 år gamle og bombene falt.

– Vi ventet i køer for å kjøpe brød. Om natten gjemte vi oss i tilfluktsrom. Vi var alene med mødrene våre, fedrene våre var mobilisert, sier de.

Les hele artikkelen i Aftenposten