Home Artikler samfunnsfag Her slåss stormaktene om makt og innflytelse. Bare én når hjertene til...

Her slåss stormaktene om makt og innflytelse. Bare én når hjertene til Ana og Milos.

Vesten har lagt igjen milliarder, men det er noen andre som vinner propagandakrigen på Balkan.

Ana (30) bøyer seg ned og kysser ikonet i krypten under St. Sava-kirken i Beograd. Gullet skinner mot henne og mannen Milos (30) fra vegger og tak. Nikolai 2, den russiske tsaren som støttet Serbia i første verdenskrig, er en av dem som titter ned.

Det er bare noen uker siden den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov var i den uferdige kirken for å innvie en gigantisk mosaikk oljeselskapet Gazprom har finansiert. – Det er vi glade for. Det viser at vi er det samme folket, sier Milos.

At EU-land og EU, som Serbia har søkt medlemskap i, legger igjen langt mer penger i landet, både som investeringer og hjelp, bryr de seg lite om. De snakker heller om det som skjedde da Ana og Milos var 11 år gamle og bombene falt.

– Vi ventet i køer for å kjøpe brød. Om natten gjemte vi oss i tilfluktsrom. Vi var alene med mødrene våre, fedrene våre var mobilisert, sier de.

Les hele artikkelen i Aftenposten

SHARE