Skoleskytingen i USA rett før helgen avstedkom også en dyster statistikk: Flere amerikanere er i år drept på amerikanske skoler enn det er amerikanere som har mistet livet i militæret.

Det skriver Washington Post etter at dødstallene fra fredagens skoleskytinge i Santa Fe nå er oppe i 10. Samtidig er tilstanden for minst to av de 14 skadede alvorlig.

Statistikk fra det amerikanske forsvarsdepartementet over falne soldater i 2018, som inkluderer soldater som har miste livet i både strid og utenom strid, viser at flere skolebarn enn soldater er drept så langt i år.

39 skoleelever er skutt pr. 18 mai, mens 13 soldater har mistet livet.

Det største dødstallet etter en skoleskyting fant sted i masseskytingen på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida 14. februar. Da ble 17 personer drept.

Vanligvis er disse tallene helt annerledes.. I 2017 var det langt flere soldater som mistet livet enn skolebarn drept i skoleskytinger, viser tall Washington Post har satt sammen.

BSanta Fe High School fotografert ved solnedgang fredag. Biler brukt av ansatte og elever sto fremdeles på parkeringsplassen.
 Mark Mulligan / TT NYHETSBYRÅN

Likevel farligst i militæret
Tallene for 2018 kan likevel ikke brukes til å fastslå at det er farligere å være på skolen enn å være soldat i kamp. Det er 50 millioner elever i grunnskolen og videregående skole, mens det er bare 1,3 millioner i USAs militære styrker.

Så langt i 2018 er det 40 ganger mer er sannsynlig å bli drept hvis du er amerikansk soldat enn om du er skoleelev. Likevel viser tallene en urovekkende utvikling i omfanget av skoleskytinger i det amerikanske samfunnet.

Protester mot våpenlovgivning
Fredagens massakre er den verste skoleskytingen i USA siden massakren i Parkland i Florida, som provoserte fram en nasjonal bevegelse mot våpenlovgivningen i landet.

CNN skriver at fredagens skoleskyting er den tredje episoden på bare åtte dager i USA, og den 22. siden 1. januar.

Også nå kommer protestene mot den liberale våpenlovgivningen.