Home Artikler samfunnsfag Riktig kosthold?

Riktig kosthold?

Hvis du skulle spise slik myndighetene anbefaler, hva ville ligget på tallerkenen i løpet av en dag?

Mange er nok et stykke unna å oppfylle kostholdsrådene. Kostholdsrådene, som vi som nordmenn blir eksponert for på helsestasjonen, i skolen, i kampanjer og andre steder, kan fort virke teoretiske og omfattende. Her vil vi vise hvordan de kan arte seg gjennom dagen. To kliniske ernæringsfysiologer ved St. Olavs hospital i Trondheim, Irene Mork og
Tonja Ulvenes Ystaas, har satt sammen en dagsmeny som oppfyller punktene i kostholdsrådene.

– Sammensetningen er optimal hva gjelder makronæringsstoffer og mikronæringsstoffer,
forteller de. Makronæringsstoffer er fett, karbohydrater og proteiner. Mikronæringsstoffer er mineraler og vitaminer.

– Vi har passet på at inntaket av mettet fett ikke overskrider 10 prosent, som er daglig
anbefaling. Mikronæringsstoffer, eksempelvis vitamin D, kalsium og jern, er dekket.

SHARE