VG: LEDER
Publisert:07.07.18

USAs president Donald Trump begikk et alvorlig feilgrep da han fredag startet sin lenge varslede handelskrig mot Kina. Han har allerede utløst handelskonflikter med naboland og allierte i Europa, og truer med ytterligere opptrapping. Vi mener alle vil tape på en global handelskrig, inkludert mange av Trumps kjernevelgere.

USA innførte fredag straffetoll på kinesiske varer til en verdi av 34 milliarder dollar årlig. Om to uker trappes dette opp ytterligere, til totalt 50 milliarder dollar. Trump truer med å høyne dette dramatisk hvis ikke Kina gir etter. Kina kaller dette “den største handelskrigen i økonomisk historie” og har tidligere sagt at de vil svare med samme mynt. Kina vil blant annet legge høy straffetoll på amerikanske landbruksprodukter, som soyabønner. Mer enn halvparten av USA eksport av soyabønner går til Kina. Tiltakene vil ramme mange amerikanske bønder hardt.

Les hele saken i VG