Home Artikler samfunnsfag Generasjon Utøya

Generasjon Utøya

På et eller annet tidspunkt vil debatten om hva som skjedde på Utøya vende tilbake til norsk offentlighet.

«Når vi som overlevde roper om at hatet i samfunnsdebatten var det samme som tok livet av vennene våre blir vi beskyldt for å benytte oss av «Utøya-kortet» og at vi forsøker å begrense ytringsfriheten. Men når undersøkelse etter undersøkelse understreker problematikken overlevende og etterlatte sliter med, sitter hjertene og likes’ene løst. Medie-Norge har i snart syv år sittet på gjerdet og unnlatt å stille de ansvarlige til veggs.»

Det skrev Miriam Einangshaug i VG i vinter, etter at vi på lederplass hadde skrevet nok en leder hvor vi stresset nødvendigheten av at de overlevende fra Utøya får god nok hjelp.

Einangshaug var på Utøya sommeren for 7 år siden da den høyreradikale terroren rammet Norge med et angrep som fortsatt er et av de største i Europa i fredstid. Hun overlevde ved å gjemme seg på et av soverommene i skolestua på Utøya – bygningen som ligger rett ved stedet hvor massedrapsmannen ble arrestert og avvæpnet.