På et eller annet tidspunkt vil debatten om hva som skjedde på Utøya vende tilbake til norsk offentlighet.

«Når vi som overlevde roper om at hatet i samfunnsdebatten var det samme som tok livet av vennene våre blir vi beskyldt for å benytte oss av «Utøya-kortet» og at vi forsøker å begrense ytringsfriheten. Men når undersøkelse etter undersøkelse understreker problematikken overlevende og etterlatte sliter med, sitter hjertene og likes’ene løst. Medie-Norge har i snart syv år sittet på gjerdet og unnlatt å stille de ansvarlige til veggs.»

Det skrev Miriam Einangshaug i VG i vinter, etter at vi på lederplass hadde skrevet nok en leder hvor vi stresset nødvendigheten av at de overlevende fra Utøya får god nok hjelp.

Einangshaug var på Utøya sommeren for 7 år siden da den høyreradikale terroren rammet Norge med et angrep som fortsatt er et av de største i Europa i fredstid. Hun overlevde ved å gjemme seg på et av soverommene i skolestua på Utøya – bygningen som ligger rett ved stedet hvor massedrapsmannen ble arrestert og avvæpnet.