Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Kronikk: Farvel, demokrati?

Kronikk: Farvel, demokrati?

Diskusjonen om det liberale demokratiets fremtid er blitt skremmende aktuell. Det er særlig tre utviklingstrekk som gir uro.

Det regner i København denne sommerdagen i slutten av juni, men solen er i ferd med å bryte frem over Det kongelige danske teater. I den store, moderne bygningen like ved vannkanten samles rundt 200 deltagere for å diskutere intet mindre enn demokratiets fremtid.

Det er en egen sjanger disse internasjonale seminarene. Davos er Mekka, men det finnes arenaer også i mange andre land. Steder hvor politikere, tidligere politikere, noen forretningsfolk, mange fra tenketank-bransjen og NGO-er samles for å diskutere store verdensproblemer. Alltid i dress, stort sett med god servering, og alltid med en eller flere tidligere toppolitikere som trekkplaster.

Danmarks tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, har gjort et godt arbeid med trekkplastrene på sin Copenhagen Democracy Summit. Her er tidligere visepresident Joe Biden og tidligere statsminister Tony Blair som innledere, tidligere statsministre i Spania og Canada, José Marie Aznar og Stephen Harper i panelsamtale, Storbritannias Nick Clegg og tidligere Mexicansk president Felipe Calderon. Alle ledet av Hardtalk-vert Jeremy Paxman.

Les hele saken