Den omstridte psykologiprofessoren gjestet Oslo Konserthus til fullsatt sal og stormende jubel.

En britisk journalist har tidligere omtalt foredraget til den canadiske psykologiprofessoren Jordan Bernt Peterson som et vekkelsesmøte. Forskjellen er bare at Peterson har en «lidenskapelig, ungdommelig, pedagogisk kraft den organiserte kirken bare kan drømme om».

I Oslo Konserthus tirsdag kveld var salen fullsatt. Publikum klappet og jublet. Billettene til Petersons foredrag i Norge ble revet bort på én time da de ble lagt ut for salg i juli. De aller fleste tilskuerne var menn.

JORDAN BERNT PETERSON (56)

  • Født i Canada 1962.
  • Klinisk psykolog og professor i psykologi ved University of Toronto.
  • Kjent for sine videoer på Youtube der han blant annet har gitt råd til unge menn. Det var først da han la ut en video i 2016 der han kritiserte et canadisk lovforslag for å være for politisk korrekt, at han ble kjent.
  • Har blant annet forsket på religiøse forestillinger og myter.
  • Ga i januar 2018 ut boken 12 leveregler. En motgift mot kaos. Den er blitt en bestselger i flere land.

Ulikhet mellom kjønnene på tross av tiltak

På scenen sitter en middelaldrende mann med grå krøller, norske aner og snakker om alt fra sinte menn som ble ignorert som barn, til norsk likestillingspolitikk.

– Jo mer egalitært og rikt et samfunn er, jo større forskjeller er det mellom kjønnene. Dere i Norge har derfor størst ulikheter mellom menn og kvinner. Dette materialiserer seg i arbeidslivet: Menn blir ingeniører, kvinner blir sykepleiere. Slik er det i Norge nå, på tross av flere år med politiske tiltak, sier Peterson.

– Mange har ubehagelige erfaringer
Under det to timer lange foredraget leser han opp og kommenterer et essay han angivelig skrev på et hotell i Oslo natten før. Han forteller om en irriterende studievenn som ble behandlet dårlig som liten. Han siterer den selvproklamerte anti-feministen Janice Fiamengo og kritiserer en rapport om seksuell trakassering skrevet av det amerikanske National Academy of Sciences.

Peterson setter spørsmålstegn ved måten seksuell trakassering måles på, hvor seriøse varslingene om seksuell trakassering i akademia egentlig er og om tiltakene mot trakassering hjelper.

– Mange har ubehagelige erfaringer med folk, det er en del av livet, sier han.

– I hvilken grad vil du la byråkratiet lage ordensregler på jobb? Vil vi egentlig ha en arbeidsplass der alle går rundt og er redde for å si noe annet enn det som er 100 prosent riktig og hyggelig? Nei, du gjør det beste du kan, sier Peterson.


Les Aftenpostens anmeldelse av Petersons bok 12 Rules For Life–An Antidote to Chaos: «Nøkkelen til hans suksess ligger i en faderlig tone som er både autoritær og empatisk.»


 

VG: Jordan Peterson: Farlig folkeforfører eller fornuftens stemme?