Målet er å samle inn 350.000 kroner på torsdag, sier elever ved Gjøvik videregående skole.

Fra Oppland Arbeiderblad

Torsdag er det aksjonsdag ved Gjøvik videregående skole. De har samarbeid med Plan Norge om et eget prosjekt i Zimbabwe.

– Vi skal finansiere en helt ny helsestasjon, sier Simen Topp i aksjonskomiteen.

Han forteller at prosjektet går over tre år. Målet er én million innsamlede kroner. Det skal holde til både bygging av helsestasjon, utstyr og rekruttering av helsepersonell.

I fjor samlet elevene inn nær 300.000.

Større interesse

– I år øker vi ambisjonene og satser på å klare 350.000 kroner, sier Topp.
Sammen med aksjonskomiteen har han lagt planer for en aktiv torsdag. Han sier interessen for å delta er større enn i fjor. Det er to måter å samle inn penger på. Bøssebæring, eller et godt gammaldags arbeidsslag. De fleste velger det siste.

– Over tusen elever skal ut i jobb denne dagen. De skal tjene et minstebeløp på fire hundre kroner. I tillegg vil over hundre elever gå med bøsser. Håper de tas godt imot, sier Simen Topp.

Det er San-folket i Zimbabwe som vil nyte godt av innsatsen til Gjøvik-elevene.

– Dette er et undertrykket folk, med store behov. Ikke minst helsemessig.

9500 familier

Dette prosjektet har elevene valgt ut i samarbeid med Plan Norge. Pengene så lagt rekker til å bygge helsestasjonen, men mer gjenstår for å få dette i drift.

– Nå handler det om å skaffe utstyr og personell. Er det ikke litt kult at ungdommer på Gjøvik kan gjøre en forskjell ved å finansiere en hel helsestasjon som skal betjene en befolkning på 9500 familier? sier Simen Topp.

Dagens Zimbabwe preges av fattigdom, mangel på utdanning og matusikkerhet som følge av dårlige jordbruksforhold. Det siste året har ekstrem inflasjon, tørke og høye matvarepriser ført til økt politisk spenning, opplyser Plan Norge

Plan jobber for barns beskyttelse blant annet mot barneekteskap, og etablerer lokale komiteer som er trent til å identifisere og hjelpe barn i faresonen. Helseprogrammer inkluderer blant annet vaksinering, kursing i seksuell helse og øke tilgangen til rent vann.

Fra Oppland Arbeiderblad

https://www.oa.no/innsamlingsaksjon/frivillighet/skoleelev/gjovik-elevene-samler-inn-penger-til-egen-helsestasjon/s/5-35-736523


Plan International og innsamlingsaksjonen 2018