Dette er KrFs dilemma. Sliter du med å forstå hvorfor det er så avgjørende hvilken side det lille sentrumspartiet KrF velger i politikken? Her er noen spørsmål og svar som kan være til hjelp.

Hvorfor kan KrF avgjøre hvem som blir statsminister?

Kristelig Folkeparti fikk etter stortingsvalget en oppslutning på 4,2 prosent, og kom med det så vidt over Stortingets sperregrense. Partiet har åtte mandater og bidrar til å sikre Solberg-regjeringens flertall i Stortinget.

Om partiet velger å følge Hareides råd, vil Erna Solbergs regjering miste flertallsstøtten i Stortinget. Det betyr at Solberg må gå av som statsminister.

– Med en vektstang i likevekt utgjør KrF de få grammene som skal til for å få det til å vippe den ene eller andre veien. Det er potensielt en veldig gunstig situasjon, men også krevende å leve med uvissheten, forklarer Rommetvedt.

Hva er greia med KrF og Frp? Hvorfor vil ikke KrF i regjering med dem?

KrF har i flere år hatt store kvaler med å gå i regjering med Frp, noe Hareide gjentok under talen fredag. Før valget i 2017 lovet han velgerne at partiet ikke skulle i noen Frp-regjering.
Det er Frp sin historie, sosiale profil, innvandringspolitikk og u-hjelpspolitikk som er det mest problematisk for KrF, forklarer Rommetvedt.

Hva har SV med alt dette å gjøre? Og hvorfor vil ikke Hareide i regjering med dem?

SV er ikke ønsket som en del av regjeringen, fra Hareides side, men trengs for å få flertall. SV vil da fort kunne komme i en svært lignende posisjon som den KrF er i nå, eller i regjering.
For heller ikke forholdet med SV er uproblematisk for mange KrFere.

– Jeg tror det vil være tungt for mange i KrF å havne i regjering med SV. Det er et sekulært parti, som er motstander av en del kristne ting, sier Rommetvedt.
Partiets kvaler med å samarbeide med både Frp og SV mener han avspeiler at politiske avstander er viktig i norsk politikk.

– Dette går i hjertet og sjelen til politikerne. Det betyr at politikken betyr mer enn posisjonene. I et parti som KrF der sakene kobles til den religiøse dimensjonen, gjør det ting vanskelig.

Hva skjer videre nå?

2. november skal partiet bestemme om de skal velge mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet eller Høyre, Venstre og Frp på et ekstraordinært landsmøte.
Frem til avstemningen kommer det til å være prosesser i alle fylkeslagene, og nye fylkesårsmøter.


Hvordan velges Stortinget?