Hvorfor har 50.000 norske jenter og gutter sendt nakenbilder av seg selv det siste året? Fordi det er gøy, blant annet.

Lite gir foreldre mer noia enn tanken på hva ungene deres kan drive med på nett. Dette er ståa i 2018:

20 prosent av alle norske 15-årige jenter har delt egne nakenbilder med andre. 25 prosent av alle gutter på 18 har gjort det samme, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse 2018. Nær 50.000 barn (13 prosent) av alle norske barn mellom 13 og 18 år sier at de det siste året har delt sine egne nakenbilder med andre. Halvparten av gutter på 15 og 16 år sier i år at de har delt andres nakenbilder uten samtykke.

Over hele landet sitter foreldre og river seg i det lille håret de har igjen. Og spørsmålet de stiller, er dette:Hvorfor i all verden driver ungen min med noe så idiotisk?

Det mangler jo ikke akkurat på skrekkoppslag i mediene om nakenbilder på avveie, rettssaker med svært alvorlige konsekvenser. Det lages holdningskampanjer. Eksperter advarer med all sin voksenpondus.

Når så mange likevel deler nakenbilder, bør man finne ut hvorfor. For én gangs skyld har noen nå spurt dem det faktisk gjelder; ungdommene selv. De har mange begrunnelser til å dele nakenbilder: Litt fordi noen presser dem. Litt fordi de oppnår ting med det. Og litt fordi det er gøy.

Melding til alle foreldre: Glem formaninger.

Dette kommer frem i den nye rapporten «Hvis du liker meg, må du dele et bilde», som Redd Barna legger frem tirsdag 11. desember. De har intervjuet nær 70 ungdommer mellom 14 og 19 år.

Budskapet er klart: voksne må forstå at det faktisk også kan være noe bra med å dele nakenbilder, eller nudes, – og at pekefingre og formaninger om å aldri, under noen omstendigheter, sende nakenbilder, funker dårlig.

– Det er uunngåelig at vi møter dette. Det blir som med alkohol. Foreldre kan ikke bare si «nei, nei, nei». De må heller snakke med oss, prøve å forstå og forklare konsekvensene, sier en gjeng morgenoppvakte tredjeklassinger på Foss videregående skole i Oslo.

FAKTA:
NAKENBILDER OG UNGE

  • Hver femte jente på 15 år har det siste året sendt nakenbilder av seg til andre.
  • 13 prosent av alle unge mellom 13 og 18 år har gjort det samme. Dette tilsvarer nesten 50 000 personer, ifølge Statistisk sentralbyrå. Hver fjerde gutt på 18 har det siste året sendt nakenbilder av seg selv.
  • Tre av ti jenter som har gjort dette, har følt seg presset til det, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse.
  • 37 prosent av jentene har følt seg presset til å sende nakenbilder, mot 11 prosent av guttene.
  • 20 prosent av jentene har sendt nakenbilder av seg selv til personer de kun kjenner fra nettet, mot 14 prosent av guttene.
  • 47 prosent av barn mellom 15 og 16 år har i det siste året sendt videre bilder eller videoer av andre uten deres samtykke. Halvparten av alle gutter har gjort dette.
  • 45 prosent av jenter på 17–18 år har lagt ut bilder, video eller tekst som de angrer på etterpå. 33 prosent av guttene i samme alder.
  • Antall barn og unge som deler bilder, øker år for år. Dette gjelder begge kjønn.
  • Kilde: Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2018