Den arabiske våren skapte et håp om demokrati og ytringsfrihet. Men de undertrykkende regimene er bare blitt enda verre.

en unge fotografen som kaller seg Shawkan, gjorde bare jobben sin. Den 14. august 2013 tok han bilder mens egyptiske sikkerhetsstyrker slo ned på demonstranter som støttet den avsatte presidenten Muhammed Mursi. Minst 638 mennesker ble drept i Kairo den dagen.

Blant de mange tusen som ble arrestert, var Shawkan, som egentlig heter Mahmoud Abou Zeid (30). Aftenposten skrev i mars i år om foreldrenes kamp for å få ham løslatt. I mai ble han tildelt UNESCOs pressefrihetspris. Dommen er sonet, men han får ikke komme ut.

Etter å ha sittet i fengsel uten lov og dom i over fem år, ble Shawkan og mange andre dømt under en masserettssak i september. 75 personer ble dømt til døden, 47 fikk livstid i fengsel, mens 612 andre fikk lange fengselsstraffer. Amnesty International mente det var en skam.