Elitestatus vekker tilsynelatende sterke negative assosiasjoner her i landet.

Jeg er ikke en del av eliten nå lenger, svarte Kristin Halvorsen, direktør for CICERO Senter for klimaforskning, på Klassekampens spørrerunde under NHOs årskonferanse i
midten av januar.

Spørsmålet «er du en del av eliten?» ble møtt med avvisning og forlegenhet av flere av konferansens toppledere.
– Jeg er på ingen måte noen elite, svarte Hilde Sandvik, grunnlegger og sjefredaktør for det nye, nordiske mediehuset i Broen.xyz, på samme spørsmål. Heller ikke Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, Hans Geelmuyden, sjef og grunnlegger av PR-byrået Geelmuyden.Kiese, eller Stein Erik Hagen, styreleder i Orkla og en av Norges rikeste menn, kunne bekrefte at de føler seg som en del av eliten. – Nei, hva er en elite, svarte Hagen.


Elitedebatten i Klassekampen

I et intervju i Klassekampen 29. desember gikk Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ut mot eliten. Vedum lanserte ti teser for hvordan framstå som «en ganske vanlig mann». I en serie artikler har Klassekampen tatt for seg elitene i Norge: hvem de er, hva de mener og hvor de kommer fra. >>>Les mer her>>>>>>