Home Samfunnsfag Arbeids og næringsliv Robotalderen kan bli langt bedre enn fryktet

Robotalderen kan bli langt bedre enn fryktet

Det er ikke gitt at fremtidens store utfordring er en mangel på jobber. Kanskje blir det heller mangel på arbeidskraft.

Advarslene har vært mange: Kunstig intelligens, automatisering og roboter vil revolusjonere arbeidsmarkedet og gjøre svært mange jobber overflødige. I verste fall blir resultatet massearbeidsledighet.

Under Verdens økonomiske forum i Davos har temaet stått høyt på agendaen i årevis. Flere har uttrykt stor bekymring for at jobbene som forsvinner, ikke vil bli erstattet av nye i det alpeeliten kaller «Den fjerde industrielle revolusjon».

– Denne gangen handler det ikke om å gjøre mennesker mer produktive, men om å kvitte seg fullstendig med dem, uttalte historiker Niall Ferguson til Aftenposten for fire år siden.

Også i år sto fremtidens arbeidsmarked sentralt, og budskapet var stort sett det samme i de mange seminarene: Revolusjonen skjer nå, og utviklingen går raskere enn noensinne. Det er bare å spenne sikkerhetsbeltet. Dette kan bli røft.