Det har forundret meg lenge: I dette likhetens land der alt skal være så likt at det ikke er karakterer på barneskolen (for alle er jo like flinke!), ingen skoleturer med egenfinansiering (og derfor ingen skoleturer heller!) og ingenting som tilsynelatende kan vitne om at folk faktisk har ulike utgangspunkt i dette livet, er det likevel ett felt der ulikhetene blir trædd ned over hodet på folket hver eneste skoledag.

Det er matpakken – eller mangelen på den. Det er Tine-melken – eller mangelen på den. Det er litt fascinerende og litt deprimerende.

Jeg var i Helsinki i helga, slik som jeg ofte er. Som en god, men litt motvillig integrert innvandrer, leser jeg fremdeles finske aviser og følger med i finsk media. Det er ekstra spennende å lese om det som skrives om Norge.

I Finland var det intet mindre enn et gigantisk rabalder på høsten da de ansatte på landets skole- og barnehagekantiner streiket. Det var to hele dager at finske skoler og barnehager ikke kunne tilby varm mat til barna. Foreldrene måtte lage matpakker! Det ble drama i hjemlandet. Er det ingen som tenker på ungene? Hvordan skal de kunne lære noe, hvis de bare spiser kalde brødskiver med svett ost?