70 dager før valget kan Bompengelistene vippe makten Bergen, Oslo, Stavanger og Tromsø.

Mars 2019: De fleste har ennå ikke hørt om Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). På VGs partibarometer i Oslo er det ingen som svarer at de vil stemme på partiet. Bomlistene får 2,8 prosent i Stavanger og 2,7 prosent Tromsø. Kun i Bergen har det virkelig begynt å skje noe: Der får FNB 6,9 prosent.

Snaue fire måneder senere har bompengemotstanden skapt kaos i norsk politikk. FNB er Bergens største parti, og kan snu opp ned på vante samarbeid i flere av storbyene.

– I år er det vanskeligere enn normalt å forutsi i juni hva som skjer i september, sier Johan Giertsen i Poll of polls til VG.

– Vil bompartiene holde koken? Svaret på det spørsmålet kan i ytterste fall avgjøre hvem som blir byrådsleder i Oslo eller Bergen.

Også venstresiden gjør byks på målingene i de store byene.

– Dette er polariseringens år, både i Norge og Europa. I byene har du bomlisten på ene siden, og MDG, Rødt og SV som stiger på den andre, sier Giertsen.

Venstresiden er større enn i 2015, men helt annerledes, mener han.

– Ap er en mye mindre del av venstresiden i 2019 per nå enn i 2015. På den andre siden har Høyre og Frp fått konkurranse fra et parti ingen hadde hørt om for tre måneder siden.

Les hele saken på VG