Home IT1 Artikler IT1 Ny teknologi skal skille dem som planlegger et terrorangrep, fra dem som...

Ny teknologi skal skille dem som planlegger et terrorangrep, fra dem som «kun» ytrer hat.

Hele verden leter etter verktøy for å finne potensielle massedrapsmenn. Løsningen kan ligge på dette kontoret i Oslo. Politi og etterretning fra USA og Nederland skal være interesserte i verktøyet som ekstremismeforsker Milan Obaidi ved Universitetet i Oslo har utviklet sammen med svenske og danske kolleger. På et par sekunder analyserer det hat-tekster og manifester.

Angrep. Trussel. Skyld. Hat. Slag. Krig. Ødeleggelse. Drap. Raseri. Kamp. Piss. Skamløs.

Ordene over er hentet fra terrorist-manifester. Nå kan ordene bidra til å sile ut personer som planlegger et angrep, fra dem som «kun» ytrer hat.

Verden over skriver tusenvis av unge, rasende menn på ekstreme nettsteder. De hyller hverandre, inspirerer hverandre – og radikaliseres dag for dag. Til slutt, om de blir rasende nok, setter de kanskje sin store plan ut i verden.

Frem til lørdag var Philip Manshaus bare én av mange. «Det har vært gøy. Vi møtes i Valhall», var noe av det siste han skal ha skrevet på nettet, sammen med en hyllest av terroristen som drepte 51 mennesker i et moskéangrep på New Zealand i mars. Deretter skal han ha drept sin søster og angrepet moskeen i Bærum.

Myndighetenes problem har hittil vært at det er så godt som umulig å sile ut hvilke personer på nettforaene som virkelig er farlige, og hvem som bare babler.

På et kontor i Oslo finnes det nå kanskje en løsning.

Les hele saken i Aftenposten