Home IT1 Artikler IT1 Slik kan vi stoppe monstrene

Slik kan vi stoppe monstrene

For en gangs skyld var en av hovedpersonene bak hetseforumet Sørlandsnyhetene ærlig. «Vi skapte et monster,» sa Nils Nilsen stolt til NRK etter å ha spredd hat og løgn i mer enn 2000 innlegg. Det norske demokratiet trenger å stoppe monstrene på internett.

Debatt: STEINAR J. OLSEN, Stormberg-gründer

Jeg er fra Kristiansand. Jeg har levd godt med at apekatten Julius var første assosiasjon mange nordmenn hadde til Kristiansand. Nå er det et annet dyr – et utemmet Facebook-monster – folk nevner først når de hører hvor jeg kommer fra.

Facebooksiden Sørlandsnyhetene avgjorde valget i Kristiansand, med metoder lik de vi ser på ytterste høyreside av amerikansk politikk: Systematisk spredning av desinformasjon og konspirasjonsteorier, anonym hetsing og diskreditering av politiske motstandere, svertekampanjer for å svekke redaktørstyrte medier, falske profiler og falske «likes», og utvikling av ekkokammer ved sletting av kritiske kommentarer og ved blokkering av saklige kritikere.

Etter valget kom sannheten frem: «Vi har oppnådd det vi ville,» sa Nils Nilsen til NRK. «Vi skapte et monster. Pampeveldet ble styrtet».