Nordmenn er som en saueflokk, pleide faren min å si. Men vi er ikke som vi tror.

Vi er alle eksperter på det norske samfunn, men nå er synsingens tid forbi.

Noe av det forunderligste jeg vet, er hvor lett vi alle har for å komme opp med forklaringer på alt mulig. Selv om vi egentlig ikke har peiling.

Vondt i ryggen? «Vi har veldig dårlige stoler på jobben.» Sliten og trøtt? «Det gikk over da jeg sluttet å spise karbohydrater, gitt.» Bedriften din gikk konkurs? «Du tenkte ikke positivt nok.»

Vi ser mønstre overalt, også når de ikke er der.

Ikke minst når vi skal forklare det norske samfunn. De fleste av oss har alskens hjemmesnekrede teorier om hvorfor Norge er som det er. Hvorfor er vi så rike. Hva som er typisk norsk. Hvordan vi er preget av 500 år med luthersk kristendom.

Vi smører ikke smøret på den hullete siden av knekkebrødet.

Men det fantastiske er det nå faktisk går an å finne ut av disse tingene på ordentlig. Store internasjonale undersøkelser og tilgang til mer data, har gjort det mulig å nøste opp i hva som er bak og fram, årsak og effekt, i spørsmål som tidligere har vært overlatt til spekulasjoner.

Man kan kanskje ikke sette to streker under alle svar helt ennå, men det er i alle fall mulig å teste en del av de vanligste teoriene om Norge. Synsingens tid er forbi.