Hun var 16 år og han 20 da de satt på denne benken i Slottsparken og kysset hverandre for første gang. De var livredde for å bli oppdaget. 24 år senere tar ekteparet Nadia Ansar og Abid Raja et skarpt oppgjør med negativ sosial kontroll.

På den grønne benken i Slottsparken kysset de hverandre for første gang. Et forbudt kyss. Hun gikk på videregående, han på universitetet. Den gryende, uskyldige romansen
for 24 år siden var ulovlig. I tre år måtte de holde forholdet skjult. De fryktet konsekvensene fra familien. Men en dag ble de fersket.

Det var en taxisjåfør som så paret ved et fotgjengerfelt og varslet foreldrene. Da var hun
blitt 19 år, han 23. Da måtte de ta et valg som kunne kostet dem familiene. Benken står der fortsatt. Forbipasserende titter nysgjerrig på paret. Nadia Ansar (40), doktorgradsstipendiat ved Institutt for psykologisk rådgivning (IPR), og Abid Raja (44), på sin andre dag som kultur- og likestillingsminister.

– Da var Oslo en enda mer delt by enn den er i dag. Det var få innvandrere som hang i Slottsparken, så der følte vi oss ganske trygge på ikke å møte noen kjente som kunne sladre. Så derfor ble det her at Abid og jeg kysset for første gang, smiler Nadia Ansar.