Globalisering og krig går ikke så godt sammen.

Nyhetsbyrået Xinhua forlangte sist uke at USA gir Kina en unnskyldning, ellers kan kineserne «forby eksport av medisiner og utstyr til USA. Da vil USA drukne i koronavirusets mektige hav.»

Alle kinesiske medier er styrt av regimet, men Xinhua er selve det offisielle, statlige nyhetsbyrået. Budskap derfra har ekstra slagkraft – og USA er avhengig av denne importen. 80 prosent av de aktive ingrediensene i medisiner som produseres i USA, kommer fra Kina.

Det kineserne krever unnskyldning for, er Donald Trumps gjentatte stemplinger av korona som «Kina-viruset».

Trump har lagt grunnlaget for krisen, dels ved å forverre forholdet til Kina og rive i stykker internasjonale handelssystemer, dels altså med ukloke ord.

På den annen side: Viruset kommer altså fra Wuhan-regionen og ble en global krise fordi kineserne håndterte det uhyre dårlig i starten. Kineserne burde være opptatt av annet enn å sutre over at Trump kommer med dumme utsagn, noe han jo gjør om ethvert tema.

Dessuten er det lett å se at koronakrisen er et argument for den kampen mot globaliseringen Trump har stilt seg i spissen for.

Poenget med økonomisk globalisering, forstått som grenseløs internasjonalisering, er jo å effektivisere produksjon. Alle land produserer det de har best forutsetninger for. Så eksporterer de råstoffer, halvfabrikater eller ferdige varer til hverandre.