Tusenårsmålene ble en suksess og førte millioner ut av ekstrem fattigdom. Nå har alt snudd. Hvert minutt blir 100 nye mennesker en del av statistikken verden vil bli kvitt.

– Sjefen fryktet at vi kunne være smittebærere siden vi bor i Kibera-slummen, så han tok fra oss jobben. Jeg aner ikke hvordan jeg skal få livet til å fungere så lenge denne pandemien varer, sier Margaret Awino til nyhetsbyrået AP.

54-åringen mistet jobben hun hadde hatt i 15 år. Hun bor i et av Kenyas største slumområder og er mor til flere barn. Hun har ikke lenger råd til mat, husleie og medisiner.

Fattigdom er ikke noe nytt for Awino. Jobben hun hadde på et senter for folk med funksjonshemninger, ga henne en månedslønn på 1450 kroner. I tillegg hadde hun spart opp litt penger slik at hun kunne kjøpe rå kylling, steke den og selge den på gaten. Nå sitter hun bare igjen med matlagingsjobben, som var ment å være en liten ekstrajobb.

Awinos situasjon er ikke unik. Millioner av mennesker i utviklingsland mistet jobben sin over natten da pandemien slo til. Her er det ingen sikkerhetsnett som fanger dem opp og tilbyr hjelp. Det internasjonale pengefondet (IMF) spår dystre utsikter for verdens fattige.

«Den negative påvirkningen for fattige familier er spesielt alvorlig, og man risikerer å miste den store positive utviklingen man har sett i reduksjonen av ekstremt fattige siden 90-tallet», skriver IMF i sin nyeste rapport, hvor de forsøker å anslå utviklingen i verdensøkonomien de kommende årene.