Mye er på spill i kappløpet om koronavaksinen. Det handler ikke bare om helse, men også om prestisje og penger.

Russland kan bli det første landet som masseproduserer en godkjent koronavaksine. Det hevdet nylig Kirill Dmitriev, som leder det russiske statlige investeringsfondet RDIF. Vaksinen kan komme allerede i høst, mener russeren.

«Da må andre land velge. Hvem vil du kjøpe fra, og hvem stoler du på?» sa Dmitriev i et intervju med Financial Times rett før helgen.

Kappløpet om å lage en vaksine mot koronaviruset er allerede kommet ganske langt. Mer enn 155 kandidater er under utvikling, ifølge The New York Times oversikt. En håndfull av disse er i siste testfase.

Den harde konkurransen om å bli først og best er bra på mange måter. Den vil etter all sannsynlighet føre til en vaksine mot sars-cov-2 på rekordtid.

Dermed er det imidlertid ikke sagt at alle får tilgang til den. Det er urovekkende tegn til «vaksinenasjonalisme» fra stormaktene. Mange frykter at det kan oppstå en situasjon der de største og sterkeste hamstrer de første dosene til seg selv. Det har dessuten kommet flere anklager om skittent spill de siste ukene.

Les hele saken