Home Sosiologi Artikler sosiologi Sånn er Norge

Norge kåres stadig til verdens beste land å bo i. Hva har vi gjort for å bli det? I «Sånn er Norge» kaster Harald Eia nytt lys over det forunderlige landet vårt.

Nordmenn er blant verdens lykkeligste folk. FN kårer stadig Norge til verdens beste land å bo i, men de færreste i Norge tror at samfunnet utvikler seg til det bedre. De fleste tror det kommer til å bli verre fremover, og det har de trodd i over 20 år!

Før kunne pessimister sitte og breie seg uten å bli irettesatt. Den tiden er forbi. Tilbake på NRK, og væpnet til tennene med statistikk, skal Harald Eia faktasjekke alle festbremsene der ute.

I i serien «Sånn er Norge» skal han gi publikum ny innsikt om hvem vi er, hvorfor vi er blitt som vi er og hvorfor Norge er en av verdens mest vellykkede samfunn. Serien består av åtte episoder, hver på 15 minutter.

Overraskende svar
For Harald Eia var målet for serien å komme til bunns i spørsmål som hvorfor vi nordmenn er så rike og fornøyde, og hvorfor vi er så likestilte. Pluss en hel del andre mysterier som han selv lurte på. Svarene han fant var totalt nye og overraskende for ham.

– Jeg har gravd i ting som jeg selv har gått rundt og trodd om Norge, og jeg har sjekket ut standardsvarene om norsk kultur, som vi lirer av oss når folk spør. Stemmer det vi alltid svarer?

Serien skal, ifølge serieskaper, fortelle sannheten om «maskineriet Norge». Og den skal gi et større bilde og vise hvordan landet er bygget opp.

– Den kan gjerne sees på som en bruksanvisning om Norge, også for folk som kommer flyttende fra andre land, sier Harald Eia.

1. Typisk norsk
2. Frihetsmaskinen
3. VM i samfunn
4. Rik og lik
5. Forsikringsselskapstrikset
6. Tillit
7. Pessimisme
8. Norge for nye nordmenn


Sånn er Norge – sesong 2 (1:7)

Harald Eia er tilbake med enn ny sesong av «Sånn er Norge». Her kaster han nytt lys over det forunderlige landet vårt.

Programleder Harald Eia ønsker å gi seerne ny innsikt i hvem vi er, hvorfor vi er blitt sånn og hvorfor Norge er et av verdens mest vellykkede samfunn. I sesong to av «Sånn er Norge» ser han også nærmere på hva som kan true idyllen.

– Hvorfor lager du denne serien?
– For det første er den veldig gøy å jobbe med, men også fordi jeg er veldig takknemlig for alt jeg har fått av det norske samfunn. Mange tenker at man er sin egen lykkes smed, men vi får mye gratis i dette landet. Når familiemedlemmer er sjuke, får de hjelp, jeg har levd fritt og fint, og jeg har fått bruke mange talenter. Serien handler om å hylle det gode samfunnet, som det norske er for veldig mange av oss.

– Hva er nytt i sesong 2?
– Den handler i større grad om politiske betente temaer, og jeg skal prøve å få svar på noen kanskje litt mer kontroversielle spørsmål. Mange av temaene vi tar opp knytter det seg sterke følelser rundt, og noen episoder tar opp ting de politiske fløyene krangler om.

– Hvem skal se «Sånn er Norge»?
– Alle som er interessert i å forstå, og er nysgjerrige på, det norske samfunnet. Særlig de som er åpne og ikke på forhånd har bestemt seg for hvordan ting henger sammen. Etter sesong én fikk jeg mange henvendelser fra folk som har flyttet til Norge fra andre land. De fortalte at de nå forsto bedre hvorfor det er så vanskelig å bli kjent med nordmenn. Sånt setter jeg stor pris på, sier Harald Eia.

1. Ulikhet
2. Likestilling
3. Gud
4. Fattige i Norge
5. Demokrati
6. Evig vekst
7. Trusler