Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Symbolbarna

Omran Daqneesh er et av barna som har blitt et symbol på verdens brutalitet. Han er langt ifra det eneste.

Krig, flukt og elendighet blir hyppig fremstilt i mediene. Verdens konflikter får stadig flere «symbolbarn».

17. august er det fem år gamle Omran Daqneesh fra Aleppo som fanger linsen. På en oransje stol i baksetet av en ambulanse sitter han støvete, med blodflekker i ansiktet. Aleppo er nettopp blitt utsatt for et luftangrep.  Han stirrer fremfor seg. Han gråter ikke.

Gjenkjennelse styrker symbolverdien

– Det er forskjell på hvordan folk reagerer på bilder fra elendighet og krig. Det oppstår en ubevisst følelsesmessig rangering der akutte lidelser har mest følelsesmessig kraft, sier medieforsker Lin Prøitz.

Mediene beskriver Omran Daqneesh som det nye «symbolet» på krigen i Syria. Man kan spørre seg hvorfor vi trenger slike symboler for å forstå omfanget av pågående elendigheter – og hvorfor det stadig er barn.