Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Unge menn tiltrekkes av vold – og IS er et slags optimalt...

Unge menn tiltrekkes av vold – og IS er et slags optimalt punkt for voldsutøvelse. Hvorfor? Og hva kan vi gjøre?

Her er fire tiltak i kampen mot ekstremistgruppenes rekruttering.

 I 30 år har jeg jobbet med temaer knyttet til menn, maskulinitet og vold. Jeg har forsøkt å forstå hvorfor menn slår sine partnere, hvorfor volden til tider er slik en nær venn for så mange menn, og hvorfor menn utøver så mye vold mot seg selv.

Et av de temaene som har foruroliget meg mest, og som uten tvil har fått en økende betydning de siste 30 årene, er bruken av vold fra ideologiske, politiske eller religiøse motiver. Denne typen vold har en særegen tiltrekningskraft for en del unge menn, og i det siste har vi sett en valfart av unge menn til IS i Syria og Irak. Det er som en sentripetalkraft som trekker dem inn mot sentrum av voldsforherligelse.

IS er et slags optimalt punkt for voldsutøvelse, hvor det meste er legitimert av denne falske staten.

Nettopp dette er et vesentlig poeng, for i de unge menns voldsutøvelse i andre sammenhenger utøver de en illegitim vold.

Volden i seg selv har den utrolige effekt at den kan booste en ung manns selvfølelse eller maskuline egenverdi, men når den går ut over egen kjæreste, eller utsatte unge gutter i skolegården, eller er såkalt blind vold (som sjelden er blind) i sene nattetimer på byen, er denne formen for vold illegitim.

Les hele saken