DATAVIRUS Den siste uken har WannaCry-viruset infisert hundretusener av datamaskiner og tatt filene som gisler.

Men hva er det egentlig som skjer når et datavirus sniker seg inn i maskinen din? Her er spørsmålene du ikke turte å stille. Hva mener ekspertene når de sier HULLdet er ikke et fysisk Hull, vel?

Sigve Indregard
Morgenbladet

Nei, det er ikke fysisk. Hullet er et « hull i muren». I utgangspunktet er det bare eieren, altså du som sitter innenfor muren, som skal bestemme hva datamaskinen skal gjøre. Bare du skal kunne starte tekstbehandleren eller lese innholdet i en fil. Men av og til, egentlig ganske ofte, gjør programmerere små, unnselige feil. Og disse feilene kan, noen ganger, la seg utnytte av smarte typer til å få datamaskinen til å kjøre hva som helst, eller til å lese noe de ikke burde få lese. Alle sånne feil kalles hull – eller sårbarheter.

Hvordan klarer de det?
Det finnes mange kategorier av hull, men en som er ganske vanlig og lett å forklare er en såkalt overflytfeil. Det var en slik feil WannaCry brukte for å spre seg fra maskin til maskin på et nettverk………