Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag President Donald Trump: USA trekker seg fra Parisavtalen

President Donald Trump: USA trekker seg fra Parisavtalen

Trump trosser verdenssamfunnet, Paven og sin egen datter. Nå vil han ha en ny klimaavtale som passer bedre for USAs olje- og kullindustri.

USA kommer til å melde seg ut av Parisavtalen, bekreftet president Donald Trump i en kunngjøring i Rosehagen utenfor Det hvite hus torsdag kveld.

– For å oppfylle min plikt overfor det amerikanske folk, vil USA trekke seg fra Parisavtalen, sa Trump på torsdag.

Dermed er snuoperasjonen komplett i amerikansk klimapolitikk: Trumps forgjenger, Barack Obama, var en av de mest ivrige forkjemperne for å få på plass den globale klimaavtalen i desember 2015.

– Parisavtalen er nok et eksempel på at Washington blander seg inn for å inngå avtaler som ikke er i amerikanske arbeideres interesse, sa Trump.

Trump trosser 69 prosent av egen befolkning

Presidenten har vært presset fra mange ulike hold for å unngå å gjøre alvor av valgkampløftet om å trekke USA ut av Parisavtalen.

  • I forrige uke forsøkte europeiske ledere å overbevise ham om fordelene ved å forbli en del av den globale kampen mot klimaendringene.
  • Pave Frans sendte dagen før et tydelig signal da han overrakte Trump en encyklika (et pavelig dokument, red.anm.) han har skrevet om klimaendringene.
  • Torsdag publiserte topplederne i 25 av USAs største selskaper et åpent brev til Trump der de ba ham forbli i Parisavtalen. Flere av verdens største energiselskaper ønsker det samme.
  • Presidentens innflytelsesrike datter, Ivanka, skal også ha jobbet iherdig for å forhindre at USA meldte seg ut av den globale klimaalliansen.

Meningsmålinger viser også at det amerikanske folket støtter Parisavtalen: Syv av ti (69 prosent) sier at USA bør forbli, ifølge en undersøkelse Yale-universitetet gjennomførte i november.