Home Samfunnsfag Artikler samfunnsfag Nå reiser migrantene heller hjem

Nå reiser migrantene heller hjem

ISTANBUL (Aftenposten): 12.000 migranter som ikke lenger orker å være i Libya, flys i år til sine hjemland i Afrika. Det er seks ganger flere enn i fjor.

Tusenvis av afrikanske migranter som står overfor voldtekt, tortur og utpressing i interneringssentre i Libya, orker ikke lenger. For mange betyr det å gi opp en drøm om å komme seg til Europa. I stedet stiller de seg i kø for å ta FN-støttede charterfly til hjemlandet.

Nesten 10.000 migranter har sagt ja til å fly hjem fra Libya i år. Det er et høyere antall enn forventet, muligens fordi en mer aggressiv libysk kystvakt og en rekke andre faktorer ser ut til å ha gjort det vanskeligere å komme seg over Middelhavet. Den nye tendensen ble først rapportert av den britiske avisen The Times.

Seks ganger flere flys hjem i år
– Vi satser på å fly opptil 12.000 migranter hjem i løpet av det inneværende året, sier Leonard Doyle, pressetalsmann for IOM, FNs organ for migrasjon.
I fjor var det samme antallet 2000.
– Kommer dere til å fly hjem enda flere neste år?
– Det avhenger mest av finansieringen, sier Doyle til Aftenposten. – Hvis vi får penger til det, så vil vi fly enda flere hjem.