141 millioner kroner har blitt brukt på det som skulle løfte befolkningen – og ikke minst de unge – på Tøyen. Likevel har barnefattigdommen og ungdomskriminaliteten økt.

De siste tre årene har det vært større utfordringer med de minste barna. Det er nå de har begynt å selge narkotika som 12-13-åringer. Har Tøyenløftet gjort noe med det, spør ungdomsarbeider Mohamed Fariss.

NRK Brennpunkt møter en gjeng med ungdommer en sen kveld utenfor Aktivitetshuset K1 på Tøyen, nyoppusset for 18 millioner kroner fra Tøyenløftets konto. Ungdomsklubben er stengt, og 18-åringene vi treffer er uansett for gamle til å slippe inn.

Det er greit, skjønner du. Men de kunne gjort noe annet med pengene. Hvor mye koster det der da, spør Ramy, og peker på de opplyste veggmaleriene som pryder flere av blokkene på Tøyen.1,5 millioner kroner for veggmaleriene, er svaret. For å nevne noe av det Tøyenløftet har brukt 141 millioner kroner på siden mai 2013.


Brennpunkt Norske tilstander

Tøyenløftet har til nå kostet 140 millioner kroner, og pågått i fire år. Området er blitt hipt med kunstneriske fasader og nye populære utesteder. Samtidig beskriver ungdommene et tøffere gatemiljø der stadig yngre barn blir kriminelle. Statistikken går også i feil retning. Barnefattigdommen og ungdomskriminaliteten har gått opp. Hvem har blitt løfta?