ENDRING: Lørdag ledet skoleungdom i USA historiske markeringer for strengere våpen­lover. Nå truer de med å stemme ut våpenliberale ­kongresspolitikere i høstens valg.

Over en halv million mennesker fylte lørdag gatene i Washington, D.C. i «March For Our lives» og krevde strengere våpenlover. Hundrevis av lignende protester fant sted i USA samme dag.

Markeringen regnes som en av de største i amerikansk historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen, og store artister som Jennifer Hudson, Common, Miley Cyrus og Ariana Grande stilte opp.

Arrangørene var derimot elever fra Florida som etter å ha overlevd en skolemassakre tidligere i år, på rekordtid har satt i gang en enorm ungdomsbevegelse for strengere våpenlovgivning.

VALENTINSDAG-MASSAKREN

På valentinsdagen 14. februar i år fant en av de dødeligste skolemassakre i verden sted da Nikolas Cruz tok seg inn på sin tidligere skole Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, og skjøt og drepte 17 personer. Ytterligere 17 ble skadd.

Skoleskytingen i Parkland føyde seg inn i en lang rekke skyteepisoder på amerikanske skoler og universiteter de siste årene. Ifølge «Everytown for Gun Safety», en non-profit-organisasjon som jobber for å redusere vold med våpen, har det vært 306 episoder med skoleskyting i USA siden 2013. Da Cruz skjøt sine tidligere medelever og lærere 14. februar, var det den 18. våpen­episoden på en skole i USA bare i år.