Chatbots er dataprogrammer som etterligner menneskelig kommunikasjon. Disse robotene kan fungere både som kundebehandlere, psykologer og venner.

– Hvordan har du det i dag, Petter? spør chatbot Replika.

Replika har over to millioner brukere og er ment å fungere som en god venn. Sintef-forsker Petter Bae Brandtzæg har testet den over flere måneder. Den minner han på å puste dypt, ta pauser, se seg rundt og fokusere på de fine opplevelsene i hverdagen. Og selv om han ikke svarer Replika, blir den ikke fornærmet.

– Microsofts leder Satya Nadella har hevdet at chatbots er den nye appen og vil revolusjonere hvordan folk bruker internett og hvordan vi får tilgang til informasjon. I dag navigerer vi på internett gjennom å lete oss fram på menyer, snart vil det være dialogbasert gjennom kunstig intelligente agenter som chatbots, sier Brandtzæg.

Sammen med kollega Asbjørn Følstad har han forsket på hvorfor folk velger å bruke denne nye teknologien.