Angrepene på Ap-politiker Tonje Brenna viser hvor raskt vanlige folk kan bli til digitale monster. Facebook er litt som sigaretter. Hadde vi visst hvor ille det var, ville vi ikke tillatt det.

Alt Arbeiderparti-politiker Tonje Brenna gjorde var å stille seg kritisk til at fotografen i barnehagen tilbød seg å fjerne sår og kviser før de fremkalte bildene av barna.

Ikke verdens viktigste innlegg. Kanskje ikke noe å hisse seg opp over. Men motreaksjonen var mye verre.

– Jeg får høre at jeg er uegnet som mor, at jeg ikke fortjener å ha barn, at jeg er ei fitte, et undermenneske, at jeg har krenket mennesker, slått folk konkurs og bedrevet maktmisbruk, sa Brenna til Aftenposten etterpå.

For et enkelt innlegg på Facebook, altså.

Politikere merker det nok bedre enn oss andre. Men du kan teste fenomenet selv. Still for eksempel et enkelt spørsmål om påkledning av barn eller de sikreste tegnene på sykdom på Kvinneguiden.no. Det skal ikke mange innlegg til før du er en idiot som ikke kan google selv. «Barnet ditt skulle vært på Legevakten I GÅR!!».

Det var dette Tonje Brenna fikk oppleve. Det vi tidligere bare tenkte inni oss eller nevnte for ektefellen, blir nå kringkastet av sosiale medier som attpåtil samler ulveflokken.