Denis Mukwege (63) og Nadia Murad (25) har gitt viktige bidrag til å rette oppmerksomhet mot bekjempelsen av krigsforbrytelser og seksualisert vold.

Klokken 11 offentliggjorde Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen vinneren av årets fredspris. Verdens mest prestisjetunge fredspris gikk i år til Denis Mukwege og Nadia Murad.

Irakiske Nadia Murad, som ble holdt i IS-fangenskap, og den kongolesiske legen Denis Mukwege vinner for sin kamp mot voldtekt og overgrep som ledd i krig og konflikter.

Nadia Murad ble så overveldet av følelser at hun ikke orker å snakke med noen, sa familien hennes til Aftenposten like etter kunngjøringen i Oslo.

– Hun bare gråter, sier en av brødrene hennes på telefon fra Tyskland, der Nadia bor.

VG har snakket med Denis Mukwege på telefon, som ga uttrykk for at det lenge bare var en vanlig dag på jobb for ham. Legen Mukwege sier han var på operasjonssalen på Panzi-sykehuset i Bukavu.

Han forklarer at han la merke til at folk rundt ham begynte å lage litt lyd, men tenkte ikke så mye over det. Så var det noen som kom inn og ga ham beskjeden om at han hadde vunnet fredsprisen.

– Du kan forestille deg hvor glad jeg er, sa han til VG før telefonlinjen ble brutt.